Zastosowanie napełniarek opakowań Bag in Box
Urządzenie stosuje się w końcowy etapie linii produkcyjnej do napełniania danym produktem worków o wymaganej pojemności. Proces odbywa się w warunkach sterylnych, czego gwarancję stanowi higienicznie działający zawór, który posiada odpowiedni certyfikat.
Napełniarki aseptyczne z powodzeniem wykorzystuje się w przemyśle spożywczym przy produkcji następujących form płynnej żywności:
- soki (zróżnicowana konsystencja – rzadka, gęsta),
- kwasy spożywcze,
- produkty mleczne (koktajle, lody, śmietany),
- mleko (tradycyjne, mleka smakowe),
- ekstrakty roślinne,
- ekstrakty mięsne,
- koncentraty owocowe, warzywne,
- syropy,
- produkty o konsystencji lepkiej,
- produkty zawierające cząstki stałe, np. w postaci owoców, warzyw,
- masy jajeczne,
- produkty z przeznaczeniem do sektora HORECA.
Kryteria doboru pakowaczek Bag in Box
Zastosowanie konkretnej napełniarki BiB uzależnia się od następujących czynników:
- rodzaj produktu,
- wydajność produkcyjna,
- metoda obróbki produktu,
- rodzaj materiału opakowaniowego,
- warunki higieniczne.
W zależności od powyższych czynników proponujemy Państwu maszyny:
- manualne,
- półautomatyczne w pełni automatyczne,
- standardowe,
- o podwyższonej higienie,
- aseptyczne,
- przystosowane do mycia w procesie CIP,
- wyposażone w platformę dla operatora.
Materiał opakowaniowy Bag in Box
Opakowania Bag in Box wykorzystuje się w różnych sektorach przemysłu spożywczego i różny jest ich potencjalny odbiorca. W związku z tym przygotowuje się je w kilku formach i pojemnościach:
- worki 1 – 3L (branża usług gastronomicznych, HORECA),
- worki 3 – 20L (do celów cateringowych),
- worki 200 – 1 000 L (do celów przemsłowych).
Napełniarki opakowań Bag in Box dostarczamy we współpracy z naszym partnerem, firmą Alfa Laval.