Zastosowanie homogenizatora
Homogenizator to urządzenie, które służy do sporządzania emulsji, czyli jednolitej, trwałej mieszaniny z dwóch lub więcej składników niemieszających się ze sobą w warunkach normalnych.
Do procesów homogenizacji wykorzystuje się maszyny o wydajności z przedziału od 90 do 42 000 L/h i ciśnieniach roboczych z zakresu 140 – 800 bar. Doskonale sprawdzają się one przy produktach o wysokiej i niskiej lepkości.
Obszary zastosowań homogenizatora:
- Mleczarstwo,
- Browarnictwo,
- Soki,
- Prepared food (sosy, majonezy, ketchupy),
- Przemysł farmaceutyczny,
- Przemysł kosmetyczny,
- Przemysł biotechnologiczny,
- Przemysł chemiczny.
Homogenizatory dostarczamy we współpracy z naszym partnerem, firmą BOS Homogenisers.
BOS High-Pressure homogeniser Model MG2
pressures up to 1100 bar
Capacities 20 – 1300 L/h
BOS High-Pressure homogeniser Model MG3
Pressures up to 600 bar
Capacities up to 4000 l/h
BOS High-Pressure homogeniser Model MG4
Pressures up to 700 bar
Capacities up to 5000 l/h
BOS High-Pressure homogeniser Model MG12
Pressures up to 600 bar
Capacities up to 8500 l/h
BOS High-Pressure homogeniser Model MG14
Pressures up to 600 bar
Capacities up to 11000 l/h